Συνέδριο

Συνέδριο του Έργου: “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”


Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε Συνέδριο του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα: Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo” με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και τοπικών αναπτυξιακών οργανισμών, καθώς και περιφερειακών και τοπικών αρχών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) όπως ποδηλατικών ενώσεων, εκπροσώπων υπηρεσιών μεταφορών κ.ά.
Το Συνέδριο διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση και εταίρος του έργου για την Ελλάδα “ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία”. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η προώθηση του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα” που στόχο έχει τη σύνδεση περιοχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία ποδηλατική διαδρομή μεγάλης απόστασης μέσα από την πραγματοποίηση μίας ευρείας ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo 13.
Την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο κος Γιώργος Δημαρέλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ανέπτυξε την προοπτική η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον μία πόλη φιλική προς τους ποδηλάτες. Ακολούθησε ο κος Tibor Polgar, εκπρόσωπος της “West Pannon Regional and Economic Development Nonprofit Ltd”και συντονιστής εταίρος του προγράμματος, ο οποίος παρουσίασε τους κύριους στόχους της πραγματοποίησης του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα” στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στο Συνέδριο το παρών έδωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, κος Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος χαιρέτησε το έργο και τους σκοπούς του και παρουσίασε τις ποδηλατικές πολιτικές του Δήμου Θεσσαλονίκης που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της “Στρατηγικής της Καθημερινότητας” του Δήμου. Ο κος Κουράκης τόνισε την ανάγκη οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να αλλάξουν τη νοοτροπία τους σχετικά με τη χρήση του αυτοκινήτου και δεσμεύτηκε να συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια η Θεσσαλονίκη να γίνει μία πόλη γεμάτη πεζούς και ποδηλάτες.
Ακολούθησαν, ο κος Adam Bodor, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, με την εισήγησή του για τις κοινές μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο του έργου και ο κος Roman Michalek από την Περιφέρεια του Burgenland της Αυστρίας, που παρουσίασε βιώσιμες προσφορές τουρισμού και μεταφορών που συνδέονται με την ποδηλασία.
Οι καλές πρακτικές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάστηκαν από φορείς της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Οι κύριοι Evgeny Apostolov και Maria Csikai από τις ποδηλατικές ένωσεις “Bulgarian Cycling Association” και “Hungarian Cycling Alliance” αντίστοιχα, καθώς και ο κος Bela Nemeth από την ουγγρική εταιρεία “GYSEV Cargo Zrt” παρουσίασαν καλές πρακτικές σχετικές με τις βιώσιμες μεταφορές και το βιώσιμο τουρισμό. Ο κος Γιώργος Φαρφαράς, εκ μέρους της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “ΑΝΤΙΓΟΝΗ”, ακολούθησε στην παρουσίαση προγραμμάτων για τον τουρισμό και τις μεταφορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ενώ τον κύκλο εισηγήσεων έκλεισε ο κος Polgar Tibor με την παρουσίασή του για το σχεδιασμό δράσεων της περιόδου 2014-2020.
Το Συνέδριο κάλυψαν ο τοπικός τύπος και τηλεόραση. Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκε η δημιουργία της πρώτης ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo στην Ελλάδα και η σημασία της για το βιώσιμο τουρισμό (Adam Bodor), το έργο “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα” και οι στόχοι του (Tibor Polgar) καθώς και το ελληνικό δίκτυο επιχειρήσεων φιλικών προς ποδηλάτες “Cyclists Welcome Hellas” (Γιώργος Φαρφαράς).

Οι εταίροι του έργου, οι εμπλεκόμενοι φορείς και όλοι οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στις δράσεις του έργου σε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο του Συνεδρίου του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου