Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Το πρόγραμμα ICT/SEE στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στην περιφ. ενότητα Έβρου




Με την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη είχε συνάντηση εργασίας ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα Γιώργος Φαρφαράς, παρουσία της κας Elisa Nardelli από την ΜΚΟ Αντιγόνη και των κας Μπούρμα και κ. Κουκουράβα, συμβούλους της Αντιπεριφερειάρχου Έβρου.
Το EuroVelo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (European Cyclists Federation – ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που να συνδέει όλη την Ευρώπη. Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες, καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο. Το δίκτυο των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών EuroVelo αποτελείται πλέον από 14 διαδρομές. Την Ελλάδα διασχίζουν τρεις θεωρητικές ποδηλατικές διαδρομές EuroVelo και από τον Εβρο διέρχεται η νέα διαδρομή EV13 (6.800 χλμ.) που ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα, διασχίζοντας την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου στην αρχική της σχεδίαση, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική διαδρομή
Για το έργο Iron Curtain Trail (ICT) που στόχο έχει την ανάπτυξη και προώθηση της διαδρομής EV13 ενημέρωσε ο κ. Φαρφαράς την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου. Στο πλαίσιο του ICT θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή Eurovelo στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, καθώς και σχετική ημερίδα για την παρουσίαση του προγράμματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια αυτή, ώστε να συμπεριληφθεί και στην τελική διαδρομή του EV13 ο Έβρος. «Θα συνδράμουμε στη διοργάνωση της ημερίδας και κάθε άλλης εκδήλωσης, ενώ θα στηρίξουμε τις ενέργειες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα για την ενσωμάτωση της σήμανσης EuroVelo στην εθνική νομοθεσία του Κ.Ο.Κ.. Ο Έβρος με τα μοναδικά μνημεία φυσικής ομορφιάς, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και το Δέλτα του Έβρου,  αποτελεί ιδανικό τόπο για ποδηλατικές διαδρομές, ιδανικό τουριστικό προορισμό για τους ποδηλάτες.»
Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΚΤΕΛ Ν. Έβρου κ. Σταμάτιο Ντούμπα όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η βελτίωση των υποδομών για την ασφαλή στάθμευση των ποδηλατών στους σταθμούς και η δυνατότητα μεταφοράς των ποδηλάτων με τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς.
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Γιώργιο Γερομάρκο, και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλο, καθώς στην περιοχή της Δράμας αναζητείται η κατάλληλη διαδρομή για ποδηλασία από την συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα Σερρών μέχρι την συνοριακή διάβαση στην Εξοχή Δράμας (περισσότερα εδώ http://ict13gr.blogspot.gr/2013/04/ict.html).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου