Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - ΘράκηςΠαρουσίαση του έργου “Iron Curtain Trail” θα γίνει τη  την Τετάρτη 5 Ιουνίου στην Ορεστιάδα (Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, ώρα 18.15).
Στις συναντήσεις αυτές καλούνται να συμμετέχουν ενεργά οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, οργανώσεις για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ποδηλασία, ορειβατικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι Προστατευόμενων Περιοχών NATURA, επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, ενώσεις ξενοδόχων και επαγγελματικά επιμελητήρια, εκπρόσωποι μουσείων και άλλων τοπικών σημείων ενδιαφέροντος για τους τουρίστες (σπήλαια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, τοπικά προϊόντα κ.ά.) και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του στην δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού κατά μήκος των συνοριακών ορεινών όγκων της περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Π.Α.Μ.Θ - Π.Ε Έβρου και με την υποστήριξη του Δήμου Ορεστιάδας και του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Ορεστιάδας "Ρήσος".
Ο Ευρωπαϊκός Ποδηλατικός Τουρισμός ανέρχεται σε 2.8 δις. μετακινήσεις ετησίως εντός Ευρώπης, που καλύπτουν 25.6 εκατ. διανυκτερεύσεις και έχει υπολογιστεί ότι αποτελεί περίπου το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 54 δις. Ευρώ. Με το έργο “Iron Curtain Trail” γίνεται ένα βήμα προώθησης της ποδηλασίας και των μέσων βιώσιμης μεταφοράς για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας ενώ παράλληλα ενισχύεται η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων ανάμεσα στους πολιτισμούς των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Ιστορικό
Τον Απρίλιο του 2009, φίλοι του ποδηλάτου από την Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία συνόδευσαν τον Πράσινο Ευρωβουλευτή M. Cramer, σε μια διαδρομή που μετέφερε το μήνυμα της ενωμένης Ευρώπης και του ήπιου και αειοφόρου τουρισμού στα Ελληνο-Βουλγαρικά και ΕλληνοΤουρκικά σύνορα στην περιοχή του Β. Εβρου. Η διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα "Iron Curtain Trailμετά από πρόταση του Μ.Cramer ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «σύμβολο για μια κοινή και συνολική ευρωπαϊκή εμπειρία σε μια ενωμένη Ευρώπη που προσφέρει νέες προοπτικές και προκλήσεις για αειφόρο ευρωπαϊκό τουρισμό» ενώ στην ανανεωμένη πολιτική της ΕΕ για τον τουρισμό «προτρέπει την Επιτροπή να προωθήσει τη διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή μνήμης κατά μήκος του πρώην Σιδηρούντος Παραπετάσματος ως παράδειγμα "ευγενούς κινητικότητας" στον τουρισμό και ως σύμβολο της επανένωσης της Ευρώπης». Η διαδρομή αυτή της «πράσινης ζώνης», για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αξία της ως ένα από τα σύμβολα της ενοποίησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι πλέον υπό την προστασία του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού (GCI).

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε τη δικτύωση των χωρών και περιοχών κατά μήκος της διαδρομής  «Iron Curtain Trail» προς την καθιέρωση μιας μελλοντικής διακρατικής ποδηλατικής διαδρομής. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος στην πρόσκληση για την  ελληνική αίτηση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Δράση ENT/TOU/10/611:«Προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού» που αφορούσε την διαδρομή Eurovelo13-Iron Curtain Trail που υλοποίησε η ΜΚΟ Αντιγόνη και υποστήριξε η Γενική Γραμματεία Τουρισμού,  η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Πολυτεχνείου Αθηνών,  ο Ποδηλατικός και Αθλητικός Σύλλογος Ορεστιάδας «Ρήσος» και οι «Φίλοι του Ποδηλάτου».

Το 2010 η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης στα πλαίσια τους συνέδριου «Βαλκάνια – Προορισμός Πράσινου Τουρισμού» που συνδιοργάνωσαν ανάμεσα σε άλλους το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και ο Σύνδεσμος Εναλλακτικού Τουρισμού Βουλγαρίας (ΣΕΤΒ), πήρε μέρος σε συνάντηση στα γραφεία του Συνδέσμου μαζί τον ευρωβουλευτή M.Cramer (εμπνευστή της διαδρομής Iron Curtain Trail) και τα μέλη των οργανώσεων που υλοποιούν σχετικές δράσεις στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Συζητήθηκε η συνεργασία για τη διερεύνηση νέων ποδηλατικών διαδρομών του Eurovelo13 εκτός από την περιοχή του Έβρου, στις περιοχές των νομών Σερρών και Δράμας μέσα στο ελληνικό έδαφος. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε ο Δήμος Θάσου.

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/iron-curtain-trail/files/year-2-projects/long-term_strategy_networks_ict_en.pdfΣυζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις ανάλογου προγράμματος ποδηλατικού τουρισμού στα σύνορα Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο Σύνδεσμος Δήμων της Νότιο Δυτικής Βουλγαρίας (Association of Southwestern Municipalities of Bulgaria, Blagoevgrad και συμμετείχε ο Δήμος Νευροκοπίου. http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/iron-curtain-trail/files/year-2-projects/balkan_velo_trail_bvt13_en.pdfΤο 2011 Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αντιγόνη στην πρόσκληση για την ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Δράση, στο διακρατικό πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE) «Βελτίωση της Προσβασιμότητας», «Βελτίωση του συντονισμού για την προώθηση, σχεδιασμό και λειτουργία πρωτευόντων και δευτερευόντων δικτύων μεταφορών»Το έργο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Ομοσπονδία (ECF) ενώ από την μεριά της Ελλάδας συμμετέχει και η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης ως Παρατηρητής. Η εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου Sustainable mobility along the newest EuroVelo route, the Iron Curtain Trail (ICT) έλαβε χώρα 5-7 Φεβρουαρίου 2013, στο Σομπάτελι της Ουγγαρίας. Το έργο Iron Curtain Trail (ICT) αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση της πρώτης ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου ενώ γίνονται προσπάθειες για την ένταξη και περιοχών των Σερρών και της Δράμας στην διασυνοριακή αυτή ποδηλατική διαδρομή” όπως τόνισε ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα Γιώργος Φαρφαράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου