Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση Εταίρων για τον καθορισμό των διαδρομών του EuroVelo 13

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, οι εταίροι του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα” συμμετείχαν σε συνάντηση στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου δράσεων του έργου (WP3) με θέμα τις ποδηλατικές διαδρομές του EuroVelo 13.
Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση των κριτηρίων για τον καθορισμό των σημείων από τα οποία θα περνά κάθε διαδρομή. Τέτοια κριτήρια αποτελούν για παράδειγμα η ελκυστικότητα της διαδρομής, η ασφάλεια, η άνεση, η τοποθεσία κοντά σε συνοριακές γραμμές κ.ά. Με τον συντονισμό του Adam Bodor, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF), οι εταίροι του έργου ανέπτυξαν επίσης και τα κριτήρια για την τοποθέτηση συστήματος καθοδηγητικών πινακίδων τα οποία ισχύουν για όλες τις ποδηλατικές διαδρομές EuroVelo.
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι για τον καθορισμό των επιμέρους διαδρομών, καταρχήν απαιτείται πολιτική βούληση από τις τοπικές αρχές σε κάθε χώρα σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα αλλά και τα μελλοντικά σχέδια δράσης στις περιοχές.
Στη συνέχεια, οι εταίροι του έργου είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να συζητήσουν σχετικά με τις διαδρομές. Επίσης, κάθε εταίρος παρουσίασε το φύλλο εργασιών το οποίο είχε προηγουμένως συμπληρώσει και καταθέσει στον υπεύθυνο για το τρίτο πακέτο εργασιών εταίρο του έργου (Bulgarian Cycling Association, ERDF PP5). Αφού συζήτησαν ποιες δραστηριότητες έχουν ολοκληρωθεί και ποιες χρειάζονται ανάπτυξη σε κάθε φύλο εργασιών, οι εταίροι εστίασαν στις υποδομές που απαιτούνται για κάθε διαδρομή.
Οι εταίροι εργάστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τις χώρες τις οποίες εκπροσωπούσαν για τον καθορισμό των διασυνοριακών διαδρομών (για παράδειγμα Σλοβενία-Ουγγαρια, Ουγγαρία-Αυστρία, Ουγγαρία-Κροατία, Ρουμανία-Σερβία, Βουλγαρία-Σερβία, Βουλγαρία-Ελλάδα κ.ά.). Στο τέλος της συνάντησης, κάθε εταίρος παρουσίασε 5-10 κριτήρια αξιολόγησης σχετικά με τις διαδρομές στις συνοριακές γραμμές.
Για την Ελλάδα, αποφασίσθηκε η ένταξη ενός νέου τμήματος από την συνοριακή διάβαση Προμαχώνα Σερρών μέχρι την συνοριακή διάβαση Εξοχής Δράμας και η αλλαγή της διαδρομής στην περιοχή του Έβρου από την συνοριακή διάβαση Κυπρίνου στην συνοριακή διάβαση στις Καστανιές αντί για την συνοριακή διάβαση Ορμενίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου