Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Η εξερεύνηση της διαδρομής Iron Curtain Trail με τρένο και ποδήλατοΤο Σάββατο 30 Μαρτίου 2014, εκπρόσωποι ποδηλατικών οργανώσεων, τουριστικών φορέων, υπηρεσιών μεταφοράς, ποδηλάτες κ.ά., πραγματοποίησαν ένα ευχάριστο ταξίδι με ποδήλατο και τρένο γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Σε συνδυασμό με το παραπάνω ταξίδι, η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία” σε συνεργασία με την “Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης” -που αποτελεί και το “Ελληνικό Συντονιστικό Κέντρο EuroVelo”- διοργάνωσαν επίσκεψη μελέτης για το έργο “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα (Iron Curtain Trail): Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo”  σε περιοχή μερικά χιλιόμετρα νότια από το ελληνοβουλγαρικό τμήμα της διαδρομής Iron Curtain Trail (EuroVelo 13). 
Μαζί με άλλους συμμετέχοντες από τον Μεθοριακό Σταθμό της Βυρώνειας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περισσότεροι από 200 ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην πραγματοποίηση της διαδρομής συνδυάζοντας την ποδηλασία και το ταξίδι με τρένο. Οι ποδηλάτες τοποθέτησαν τα ποδήλατα στην Θεσσαλονίκη στη ειδική σκευοφόρο του τρένου και το ταξίδι για τη Βυρώνεια ξεκίνησε. Εκεί, τους επιβάτες περίμεναν άλλοι ποδηλάτες οι οποίοι συμμετείχαν επίσης στο ποδηλατικό μέρος του ταξιδιού. Κάποιοι άλλοι συμμετέχοντες είχαν διανυκτερεύσει κοντά στη λίμνη Κερκίνη σε καταλύματα κατάλληλα για ποδηλάτες, έτσι σημείο συνάντησης όλων ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός Στρυμώνα όπου σταμάτησε η σκευοφόρος. Μόλις όλοι πήραν τα ποδήλατά τους, κάποιοι συμμετέχοντες ξεκίνησαν για το μονοπάτι στην ακτή της λίμνης Κερκίνης ενώ όσοι επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην επίσκεψη μελέτης του έργου “Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα” ξεκίνησαν για το Οχυρό Ρούπελ και τα θερμά λουτρά στο Άγκιστρο και στο Σιδηρόκαστρο, περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής “Σιδηρούν Παραπέτασμα” - EuroVelo 13.
Ο συνδυασμός της ποδηλασίας με το ταξίδι με τ
ρένο δεν αποτέλεσε τη μοναδική δραστηριότητα της ημέρας. Οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει πολλές και διαφορετικές παράλληλες δραστηριότητες ώστε να καλύψουν τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων στους αντίστοιχους προορισμούς. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τοξοβολία, επισκέψεις σε ιστορικές τοποθεσίες ή επίσκεψη στο Δημοτικό Ενυδρείο της Βυρώνειας. Ορισμένες από τις δραστηριότητες όπως οι βόλτες με ξεναγό ή η παρακολούθηση των πουλιών, έγιναν στη λίμνη Κερκίνη η οποία, χάρη στην ηρεμία της, αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο της φύσης και ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά περιβάλλοντα στην Ελλάδα για πάνω από 227 καταγεγραμμένα είδη πουλιών.
Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη ζωντανή μουσική και τα ειδικά γεύματα που προσέφερε ο “Μεθοριακός Σταθμός”. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ παρουσιάσε στους συμμετέχοντες το έργο Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα που αφορά την κοντινή διαδρομή EuroVelo 13 η οποία ακολουθεί το παλιό Σιδηρούν Παραπέτασμα από τη Θάλασσα Μπάρεντς έως τη Μαύρη Θάλασσα και περνά από 20 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.  Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βυρώνειας σχετίζεται με ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Χαρακτηριστικά, η ιδιοκτήτρια του “Μεθοριακού Σταθμού” Νένα Σαββίδου αναφέρει: “Το καλοκαίρι του 1913, κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος όριζαν εδώ από κοινού τις κινήσεις που θα έκαναν σε σχέση με την ηττημένη Βουλγαρία, πριν την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Βουκουρεστίου.” Η κα Σαββίδου τονίζει επίσης ότι σκοπός σήμερα είναι η ανατροπή των αντιλήψεων για τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και η μετατροπή του σε χώρο αναψυχής, κατάλληλο για πολιτισμικό τουρισμό και εναλλακτικές δραστηριότητες. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ύπαρξη ξενώνων, youth hostel και άλλων καταλυμάτων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στα κριτήρια που θέτει το δίκτυο “Ποδηλάτες Καλώς Ήλθατε - Cycists Welcome Hellas”        
Στο τέλος της επιτυχημένης αυτής μέρας, ο Γιώργος Φαρφαράς, εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ που υλοποιείτο ευρωπαϊκό έργο: "Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας EuroVelo διαδρομής: "Διαδρομή Σιδηρούν Παραπέτασμα"( Iron Curtain Trail ) στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων σχολίασε: “Προσπαθούμε να ερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες συνδυαστικών πακέτων τουρισμού που να περιλαμβάνουν συνδυαστικές μεταφορές, καταλύματα για διαμονή, υπηρεσίες εστίασης και συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες”. Ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που και ο ίδιος συνδύαζε την ποδηλασία με ταξίδι με τρένο και τόνισε ότι η επιλογή αυτή είναι ιδανική για ποδηλατικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Συγκεκριμένα ανάφερε: “Μετά τη συνάντησή μας στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα, έχουμε ήδη ξεκινήσει μία πολύ καλή συνεργασία με τον Δρ. Νικόλαο Αθανασόπουλο, Ειδικό Σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και ανυπομονούμε να διοργανώσουμε μαζί την επόμενη ποδηλατική εκδήλωση κατά μήκος της διαδρομής EuroVelo 13 στον Άρδα ποταμό, στο τμήμα που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Άρδα αυτό το καλοκαίρι.”    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου